tisdag 31 augusti 2010

Bygg bort bostadsbristen!

Det råder akut bostadsbrist i de flesta skånska kommuner, och den kommer att växa, bland annat i Malmö räknar man med att bostäderna snart inte räcker till för invånarna. När man pratar om att "satsa på bostadsmarknaden" menar högern att satsa på höginkomsttagare, och att bygga dyra villor och bostadsrätter. Det är inte det som behövs. Vi behöver bra, billiga bostäder som vanliga människor har råd med.

De borgerliga politikerna struntar praktiskt taget i att skapa bostäder efter behovet hos folket. Man satsar på områden med lyxbostäder som till exempel vid Nyhamn i Landskrona , där man planerar att bygga ännu fler dyra bostadsrätter för att locka rika skattebetalare till kommunen. Samtidigt ska de borgerliga politikerna tillsammans med det kommunala förvaltningsbolaget Landskronahem, omvandla hyresrätter i bostadsområdet Öster till bostadsrätter, för att "bryta segregationen". Att bygga nya lyxboenden och att göra om de bostäder som folk faktiskt har råd att bo i till dyra bostadsrätter kommer inte att bryta segregationen. Det kommer bara att skapa större klassklyftor och tvinga arbetare, unga och låginkomsttagarna ut från staden till bortprioriterade områden utanför de styrande politikernas synfält.

Vi behöver hyresrätter! Bra och billiga sådana. Högern kan prata hur mycket som helst om att "bryta segregationen" och skapa "attraktiva områden", men i slutändan är allt det handlar om när de planerar sina rikemansområden att serva överklassen. Men var ska vi andra bo då? Vi tvingas bo hemma längre, bo på vänners soffor, teckna osäkra 2a-och 3e-handskontrakt och skrapa ihop pengar varje månad för att ha råd med hyran. Vi tjänar inte på högerns politik, vi tjänar på att det byggs bra bostäder som vi faktiskt har råd att bo i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar